ΚΑΛΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ: YOKE - MAKE USE
15973
post-template-default,single,single-post,postid-15973,single-format-standard,wp-custom-logo,bridge-core-3.0.2,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.6.9,qode-page-transition-enabled,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,transparent_content,qode-overridden-elementors-fonts,qode-theme-ver-28.8,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,qode-wpml-enabled,wpb-js-composer js-comp-ver-6.8.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-5
 

ΚΑΛΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ: YOKE

ΚΑΛΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ: YOKE

Συνέντευξη του Θάνου Κυρατζή

Ποια άτομα είναι το YOKE και ποια η ιστορία του;

Το ΥΟΚΕ αποτελείται από μία σταθερή ομάδα, 7 ατόμων και αρκετούς εξωτερικούς συνεργάτες. Είναι και παραμένει μία ανοιχτή κοινότητα ανθρώπων, μέσα στην οποία ο καθένας μπορεί να εκφράζεται ελεύθερα και να ασκεί το δικό του κομμάτι.

Η ιστορία αρχίζει κάποια χρόνια πίσω, το πλέον κάπως μακρινό 2019. Το ΥΟΚΕ γεννήθηκε σε ένα hostel στη Βαρκελώνη τον Οκτώβριο του 2019, όταν ακόμη ήταν θέμα πτυχιακής εργασίας στο πλαίσιο του Τμήματος Δημοσιογραφίας & Μ.Μ.Ε. του Α.Π.Θ. της Χριστιάνας Αθανασιάδου.

Κάποιους μήνες μετά την παρουσίαση και τη βαθμολόγηση του, ήταν live και άρχισε μεγάλη εκδήλωση ενδιαφέροντος για το έντυπο αντίτυπο. Μέσα σε περίπου ένα μήνα το πρώτο πιλοτικό τεύχος ταξίδεψε και διαβάστηκε, τελικά ξεκίνησε να επισημοποιείται η επιχείρηση, η διανομή πλέον γινόταν μέσω του e-shop yokethebrand.com και η δημιουργία του επόμενου τεύχους. Το Νοέμβριο και έγινε το πρώτο οικολογικό ανεξάρτητο ελληνικό περιοδικό με θεματικές που αφορούν στον τρόπο ζωής. Ένα περιοδικό που προσπαθεί να μας πει όλα αυτά που θέλουμε να γράψουμε/ακούσουμε/διαβάσουμε.

Τι αλλαγή θέλετε να φέρει το YOKE για εσάς και για το κοινό του;

Η βασική μας αποστολή είναι να αποδέιξουμε πως το slow living και τα μέσα επικοινωνίας μπορούν να συνυπάρξουν. Είναι ένα στοίχημα να μπει το έντυπο στη ζωή του αναγνώστη έστω και κάποιες φορές το χρόνο. Να του ζητήσει να κάνει μία παύση και να το διαβάσει ακούγοντας μία αγαπημένη playlist. Αυτή είναι η βασική μας αποστολή και η αλλαγή που προσπαθούμε να πετύχουμε.

Το όραμα μας είναι να δημιουργήσουμε ένα seasonal οικολογικό περιοδικό που θα μας ταξιδεύει και θα μας συνδέει με τόπους, ανθρώπους και συνήθειες που ταιριάζουν σε εμάς και στους αναγνώστες μας.

Θέλουμε να δίνουμε χώρο και φωνή σε ανθρώπους και κοινότητες που προσφέρουν.

Στοίχημα μας είναι να παραμείνουμε ειλικρινείς και ανθρώπινοι.

Να μεγαλώνουμε οργανικά και να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες των αναγνωστών μας.

Ποια είναι η φιλοσοφία πίσω από το YOKE (όχι μόνο το περιοδικό, αλλά και ό,τι άλλο δημιουργεί και πρεσβεύει);

Να τολμάμε και να προχωράμε σε πράξεις ακόμα κι αν δεν αισθανόμαστε έτοιμοι.

Να πιστεύουμε στο μοίρασμα και την ειλικρίνεια.

Να δίνουμε έμφαση στις ιδέες μας και να τους δίνουμε χρόνο για να αναπτυχθούν και να ανθίσουν. Ό,τι δημιουργείται στο ΥΟΚΕ πηγάζει από μεράκι, χαρά για δημιουργία και ζωή. Είναι σαν ένα ταξίδι που ποτέ δεν τελειώνει, δεν είναι μία ευθεία γραμμή, έχει στάσεις για ανατροφοδότηση, βήματα πίσω κι έπειτα περισσότερα βήματα μπροστά. Είναι μία συλλογική υπόθεση που αφηγείται προσωπικές ιστορίες.

Γιατί επιλέξατε ανακυκλωμένο χαρτί μακράς διάρκειας και ποιες άλλες πράσινες πρακτικές εφαρμόζετε στο πως το προωθείτε/διανείμετε το περιοδικό;

Για το συγκεκριμένο χαρτί έγινε έρευνα και καταλήξαμε σε ένα οικολογικό premium χαρτί, το οποίο καταρχάς δίνει μία αίσθηση παλιού vintage περιοδικού, αλλά στο εσωτερικό του θίγει θέματα του σήμερα. Το οικολογικό χαρτί που χρησιμοποιήθηκε είναι πιστοποιημένο κατά FSC – βιοδιασπώμενο και ανακυκλώσιμο. Πιο συγκεκριμένα το χαρτί μας είναι: Acid Free, Elemental Chlorine Free Guaranteed & Selected secondary fibers. Άλλοι πυλώνες βιωσιμότητας του ΥΟΚΕ είναι οι εξής:

Local Made – στηρίζουμε την τοπική κοινότητα καθώς όλοι μας οι συνεργάτες είναι μικρές ελληνικές επιχειρήσεις

Gives Back – δεν είμαστε ΜΚΟ, αλλά με κάθε παραγγελία στηρίζουμε την one tree planted συνεισφέροντας στο έργο τους

Plastic Free – στην παραγωγική διαδικασία και στην επιλογή πρώτων υλών δεν έχει θέση το πλαστικό, χρησιμοποιούμε μόνο βαμβάκι και πιστοποιημένο χαρτί (φιλικά στο περιβάλλον μελάνια κ.ο.κ.).

Σε γενικές γραμμές η φιλοσοφία μας είναι τίποτα να μην πετιέται, ακόμα και με την φίρα από τα αυτοκόλλητα ή από το περιοδικό φροντίζουμε κάτι να δημιουργούμε. Για παράδειγμα, από το χαρτί που περισσεύει στα περιθώρια του περιοδικού κατά την εκτύπωση φτιάχνουμε τους σελιδοδείκτες που διανέμονται μαζί με το περιοδικό.

Μία σκέψη για κλείσιμο ^_^

Yoke means connection. Welcome on board.

Πως θα χαρακτήριζες το YOKE;

Το ΥΟΚΕ ξεκίνησε σαν πτυχιακή εργασία και σήμερα είναι ένα 100% unisex και χειροποίητο brand, μία μικρή επιχείρηση που στηρίζει ένα δίκτυο άλλων μικρών επιχειρήσεων. Πυρήνα και βασική έμπνευση του brand αποτέλεσε το περιοδικό του. Οι βασικές ενότητες του περιοδικού είναι:  People, Culture, Eco-living, World, Wellness.  Το brand ολοκληρώνεται με ορισμένα φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα, που προορίζονται για καθημερινή χρήση και τα βρίσκουμε στο e-shop του. Το όραμα του ΥΟΚΕ και των ανθρώπων του είναι η δημιουργία μίας ζωντανής κοινότητας που μοιράζεται ιδέες, ιστορίες και συνήθειες.

Επίσημη ιστοσελίδα: https://yokethebrand.com/

Instagram Account: https://www.instagram.com/yokethebrand/

Facebook Page: https://www.facebook.com/yokethebrand

Που μπορούν να το βρουν όσοι ενδιαφέρονται;

Το περιοδικό του YOKE μαζί με τα υπόλοιπα αντικείμενα μπορεί να τα βρει κανείς στο e-shop μας, όπου ανανεώνεται τακτικά, εκεί υπάρχουν συχνά εκπτωτικοί κωδικοί, προσφορές και ειδικά combos. Ενώ το πιο πρόσφατο τεύχος μας είναι διαθέσιμο και στα σημεία πώλησης μας:

1. Motiv, Εμμανουήλ Μπενάκη 20, Αθήνα 106 78

2. Kick, Σποράδων 26, Αθήνα 113 61

3. Father Coffee & Vinyls, Στρ. Καλλάρη 9, Θεσσαλονίκη 546 22

4. Dekaepta, Αλ. Σβώλου 24, Θεσσαλονίκη 546 22

5. Kofi, Κατσιμήτρου 4, Ιωάννινα 454 44

6. Spix Macaw, Ελ. Βενιζέλου 99, Γιαννιτσά 581 00

No Comments

Post A Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.