Η ομάδα MAKE USE, υπό τον συντονισμό του Συνεργείου Μουσικού Θεάτρου εγκαινίασε την έκθεση φωτογραφίας “ΙΝ THEIR SHOES” με θέμα τα έμφυλα στερεότυπα την Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου στις 19:30 στον 1ο όροφο του Συνεργείο-Χώρος Πολιτισμού. Στόχος της έκθεσης ήταν το κοινό να μπορέσει να περιηγηθεί, να προβληματιστεί, να αναστοχαστεί και να συμβάλλει στην αλλαγή της συλλογικής σκέψης για ένα μέλλον με λιγότερη βία και περισσότερη κατανόηση. Στην έκθεση συμμετείχαν η Γεωργία Κολλύρα, η Ελπίδα Παναγιωτοπούλου, ο Βαγγέλης Παππάς και η Γαρυφαλλένια Τσινοπούλου, ενώ την έκθεση επιμελήθηκε ο Γιάννης Χατζιαντωνίου.
Η τελική έκθεση είναι αποτέλεσμα συλλογικής έρευνας με διάρκεια παραπάνω από 1 χρόνο. Εκπαιδευτήκαμε από ειδικούς πάνω στο θέμα των έμφυλων στερεοτύπων. Πιο συγκεκριμένα:
- «ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, Ορολογία, Στερεότυπα, Μύθοι και Πραγματικότητα» σε συνεργασία με το Πολύχρωμο Σχολείο και υπό τον συντονισμό της Μαρίας Λιοτήρη, εκπαιδευτικού και μέλους του Πολύχρωμου Σχολείου (Δευτέρα 13 Μαρτίου / 18:00 – 20:00, online). Στόχος του εργαστηρίου ήταν να μάθουμε τι είναι η ετεροκανονικότητα και πώς αυτή παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των στερεοτύπων και των προκαταλήψεών μας απέναντι στα άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, να εξηγήσουμε την ΛΟΑΤΚΙ+ ορολογία και να διερευνήσουμε τι είναι μύθος και τι πραγματικότητα σε σχέση με ότι έχουμε μάθει ή ακούσει για τα ΛΟΑΤΚΙ+
- 2ήμερο εργαστήριο υπό τον συντονισμό της Λυδίας Πάντζιου, ψυχολόγου και Youth Leader της ομάδας MAKE USE (Τετάρτη 29/11, 11:00-13:00, Παρασκευή 1/12, 17:30-19:30, online). Στόχος των εργαστηρίων ήταν να προσπαθήσουμε να αποσαφηνίσουμε κάποια θολά σημεία πάνω στο κομμάτι των έμφυλων στερεοτύπων, να αποκτήσουμε κάποιες κοινές έννοιες και να προβληματιστούμε δίνοντας αφορμή για έρευνα, σκέψη και συζήτηση. Τι μπορεί να σημαίνουν για εμάς τα έμφυλα στερεότυπα; Ποιες πτυχές του εντοπίζουμε στη ζωή μας και στην κοινότητά μας; Τι παραδείγματα παρεμβάσεων μπορούμε να εντοπίσουμε σε τοπικό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο; Τι θα μπορούσε να κάνει η ομάδα MAKE USE για αυτό;
- “DOING GENDER – Έμφυλα στερεότυπα και πραγματικότητες” υπό τον συντονισμό της Σοφίας Αντωνιάδου (sex_positive_greece), η οποία είναι Κλινική Ψυχολόγος , Σεξολόγος, Εκπ. Ψυχοδυναμική Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεύτρια (Σάββατο 23/12 2023, 13.00 – 15.00, online). Στόχος του εργαστηρίου ήταν η ενίσχυση της κατανόησης μας και ο δημιουργικός διάλογος σε ότι αφορά τα έμφυλα ζητήματα αλλά και η δημιουργία ασφαλών «χώρων» ανάμεσα μας για όλα και για «όλα» με κύρια ερωτήματα πάνω στην ισότητα, τους έμφυλους ρόλους, την διαθεματικότητα, την ποικιλομορφία, τον μισογυνισμό, τον σεξισμό, την τοξική αρρενωπότητα και τα τρανς δικαιώματα.
Έπειτα από την εκπαίδευση μέσα από τα παραπάνω εργαστήρια, η ομάδα βρισκόταν τακτικά με στόχο την δημιουργία μιας καλλιτεχνικής δράσης πάνω στα έμφυλα στερεότυπα. Η ομάδα έρευνας αποτελούνταν από την Γεωργία Κολλύρα, την Ελένη Κυριαζοπούλου, Χρήστος Παναγιωτόπουλος, Ελπίδα Παναγιωτοπούλου, Ελένη Παναγοπούλου, την Λυδία Πάντζιου, τον Χρήστο Παπαγεωργίου, τον Βαγγέλη Παππά και την Γαρυφαλλένια Τσινοπούλου. Η πορεία των σκέψεων της ομάδας καταγραφόταν στην ψηφιακή πλατφόρμα του Miro. Αποτέλεσμα αυτών των συναντήσεων ήταν η απόφαση ανάδειξης του θέματος μέσα από το μέσο της φωτογραφίας. Για αυτό, προχωρήσαμε στην εκπαίδευση της ομάδας, οργανώνοντάς το ανοιχτό εργαστήριο “Διεργασία Θεματικής Σύνθεσης” υπό την καθοδήγηση του φωτογράφου Γιάννη Χατζιαντωνίου (Πέμπτη 12/09, 18:00-20:00, ΣΜουΘ -Τσιμισκή 17). Το εργαστήριο φωτογραφίας εστίαζε στη δημιουργική διαδικασία ανάπτυξης θεμάτων και στην καλλιτεχνική προσέγγιση της φωτογραφίας. Στόχος του εργαστηρίου είναι η κατανόηση της θεματικής σύνθεσης, δηλαδή της ικανότητας να επιλέγουμε και να αναπτύσσουμε ένα συνεκτικό θέμα σε μια σειρά φωτογραφιών, δίνοντας έμφαση στη σύλληψη, στην προετοιμασία και στην εκτέλεση της φωτογραφικής ιδέας. Έπειτα από τουλάχιστον 6 συναντήσεις της ομάδας έρευνας του MAKE USE για τα έμφυλα στερεότυπα και ένα 1 εργαστήριο φωτογραφίας, οργανώθηκε η έκθεση φωτογραφίας στον πολυχώρο ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ – Χώρος Πολιτισμού.
Η συμμετοχή μου στην έρευνα για την έκθεση φωτογραφίας “IN THEIR SHOES” υπήρξε μια εμπειρία που με ενέπνευσε αρκετά και με βοήθησε να εξελίξω την κατανόησή μου για ζητήματα φύλου και τα κοινωνικά στερεότυπα που τα συνδέουν. Με την αποτύπωση των σκέψεων και των συναισθημάτων μας μέσα από το μέσο της φωτογραφίας, μας δόθηκε η ευκαιρία να μοιραστούμε τα συμπεράσματά μας με το κοινό, να προκαλέσουμε προβληματισμό και να ενθαρρύνουμε τη συζήτηση γύρω από τα έμφυλα στερεότυπα.
– Γαρυφαλλένια Τσινοπούλου