22 Δεκ Αναμνήσεις από τα πρώτα εργαστήρια
Λίγο πριν έρθουν οι γιορτές, ας θυμηθούμε τα τρία πρώτα online εργαστήρια που πραγματοποίησε η ομάδα μας, τους δύο προηγούμενους μήνες. Τι κρατάμε από αυτά;
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ/ΕΣ (YOUTH WORK)
Στο εργαστήριο παρουσιάστηκε η έννοια του youth work (εργασία για νέους), συζητήθηκε γιατί είναι σημαντική η προάσπισή του και με ποια μέσα και εργαλεία μπορεί να επιτευχθεί αυτό. Πιο συγκεκριμένα, τα εμπλεκόμενα άτομα ήρθαν σε επαφή με τη θεωρία της αλλαγής, γνώρισαν και δοκίμασαν τη μέθοδο SWOT και τη “δύναμη του λουλουδιού” και μέσα από διαλογική συζήτηση παρέθεσαν καθημερινές πράξεις προσανατολισμένες στο youth work. Αν θέλετε κι εσείς να δείτε τη διαδραστική παρουσίαση Prezi, μπορείτε να τη δείτε εδώ.
ΠΟΛΕΙΣ ΠΟΥ ΜΙΛΟΥΝ / ΔΡΟΜΟΙ ΠΟΥ ΜΙΛΟΥΝ (ΚΡΙΤΙΚΗ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ)
Στο εργαστήριο αυτό, με αφορμή την έννοια της κριτικής χαρτογράφησης, μας απασχόλησε τι μπορεί να σημαίνει μια εναλλακτική από την παραδοσιακή χαρτογράφηση της πόλης μας και πώς αυτή μας αφορά ως εργαλείο. Είδαμε παραδείγματα γνωστών ψυχογεωγραφικών χαρτών αλλά και άλλων σύγχρονων εγχειρημάτων αποτύπωσης διαφορετικών πτυχών των πόλεων. Εμβαθύναμε αξιοποιώντας, μεταξύ άλλων, το παράδειγμα του χάρτη make use στη διεργασία δημιουργίας ενός χάρτη, το σκοπό, αλλά και τις προοπτικές εξέλιξής του. Για δείτε δίπλα ένα παράδειγμα ψυχογεωγραφικού χάρτη και ένα παράδειγμα τοίχου που “μιλάει”, παρέα με συμμετέχοντα άτομα του εργαστηρίου.
ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΣΕ ΜΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στο εργαστήριο, αφού τα συμμετέχοντα άτομα εξοικειώθηκαν με το ψηφιακό εργαλείο Google Jamboard, χωρίστηκαν σε ομάδες και ανέλαβαν την εκπροσώπηση ενός μέρους της κοινωνίας. Είτε έδωσαν έμφαση στην ιδιότητα τους ως πολίτες, είτε μπήκαν στη θέση μιας κυβέρνησης ή των ΜΜΕ, συζήτησαν αρχικά για να ανακαλύψουν τους ρόλους και τις λειτουργίες που έχουν -και θα έπρεπε να έχουν- μέσα σε μια (ιδανική) δημοκρατική κοινωνία. Στη συνέχεια, αναζήτησαν τις απαιτήσεις που έχουν από τα υπόλοιπα μέρη και τελικά διαπραγματεύτηκαν και δεσμεύτηκαν μεταξύ τους, δημιουργώντας έναν χάρτη διασυνδέσεων. Δεν ήταν όλες οι αποφάσεις ξεκάθαρες ή εύκολες, και μας έκανε εντύπωση πως κάποια πράγματα που θεωρήσαμε δεδομένα, δε συμβαίνουν απαραίτητα στην πραγματικότητα. Πολλή τροφή για σκέψη… Αν θέλετε κι εσείς να δείτε την πορεία και τα αποτελέσματα που προέκυψαν, μπορείτε να πατήσετε στο παρακάτω αρχείο.
No Comments